70

W sobotę 4.03.2017 roku odbył się w ZSG nr 1 w Krakowie XVIII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych, w tym roku o ciekawej i trudnej zarazem tematyce „podróż ze smakiem”. W konkursie tym wzięli udział również nasi uczniowie.

Patrycja Węgrzyn oraz Agnieszka Urban z 3ds zdobyły wyróżnienie w kategorii kelner za przygotowanie stołu po tytułem „Obiad wśród alpejskich łąk” oraz prezentację swoich zawodowych umiejętności. Natomiast uczeń z klasy 2b- Wiktor Badan zdobył wyróżnienie w kategorii kucharz, sporządzając potrawę „Mus z sandacza w sosie szafranowym”. Z konkursu wyjechali z ciekawymi nagrodami. Uczniowie konkurowali w swych kategoriach z uczestnikami z różnych szkół w Polsce, ale również z zagranicy. Uczniowie przygotowali się do konkursu pod opieką Anny Knapik oraz Marty Leśniak.

W dniu 7.03.2017r. (wtorek) zajęcia zostają skrócone do 30 minuti będą się odbywać wg poniższego harmonogramu:

27 lutego - 8 marca  

Lekcje wychowawcze prezentujące osobę, działalność i dorobek naukowy ks. prof. J. Tischnera

9 marca        

"Gra z Tischnerem" dla uczniów klas pierwszych

Dawid  Badań uczęń klasy 2i  kapitan Naszej Reprezentacji Pływaków wreszcie na podium. W rozgrywanych w Suchej Beskidzkiej Wojewódzkich Zawodach Indywidualnych w Pływaniu, które odbyły się 01.03.20017r. Nasz wspaniały delfinista wywalczył trzecie miejsce stylem motylkowym na dystansie 50m. Doskonały wynik w rywalizacji z najlepszymi pływakami Małopolski osiągneli również : Alicja Czuba - 6 miejsce stylem motylkowym (kl 2n), Marcin Guzdek - 10  miejsce stylem grzbietowym (kl 2n), Kacper Kowalczyk - 12 miejsce stylem dowolnym. (Kl 3n). Bardzo dobrze zaprezentowali się również pozostali zawodnicy startujący w konkurencjach 50 m stylem dowolnym, klasycznym oraz grzbietowym. Olga Galas kl 3 j, Beata Chojna kl 1 di ,Dominika Ogiegło kl 3ds, Karolina Żak kl 3h, Paulina Mojska kl 3h, Bartłomiej Sordyl kl 2n, Dominika Ramza kl 3i. 

W roku szkolnym 2016/2017 po raz pierwszy odbył  się szkolny konkurs z języka angielskiego TEN TO ONE wzorowany na  znanym z telewizji  teleturnieju edukacyjnym pt. Jeden z dziesięciu.

Już w listopadzie odbyły się eliminacje do finału, podczas których wyłoniono 10 uczestników z ponad 30 kandydatów.

 

24 lutego 2017 r. w Zespole Szkół CKU im. św. Jana Pawła II w Radoczy odbyła się V edycja Walentynkowego Festiwalu Piosenki Obcojęzycznej o Miłości, doskonale przygotowanego i przeprowadzonego przez Komisję Języków Obcych tej Szkoły.

Festiwal ma charakter konkursowy, tak więc wykonawcy, prezentując przygotowane wraz ze swoimi opiekunami utwory, musieli często mierzyć się z dosyć trudnym „przeciwnikiem”, jakim jest stres.

Zdaniem Organizatorów i Komisji Konkursowej poziom tegorocznej edycji Festiwalu był bardzo wysoki, a wszystkie prezentacje były bardzo dobrze przygotowane pod względem wokalnym i językowym.

Dnia 23.02. 2016 roku uczniowie klas 1g i 2ds- grupa Technik Technologii Żywności wraz z opiekunami udali się na wycieczkę do Zakładu Tłuszczowego „Bielmar” w Bielsku -Białej produkującego margaryny, tłuszcze roślinne i oleje. Celem wycieczki było pokazanie uczniom realiów pracy zawodowej oraz zaznajomienie z etapami produkcji tłuszczów.

 

Uratuj komuś życie!

Zostań dawcą szpiku kostnego!

Drodzy dorośli Uczniowie, Rodzice i Nauczyciele!

Po raz drugi w roku szkolnym 2016/2017 na terenie powiatu wadowickiego odbywa się

 rejestracja potencjalnych dawców szpiku kostnego.

Tym razem wydarzenie to ma miejsce w Ryczowie, w Wiejskim Domu Kultury, przy ulicy Szkolnej 7 dnia 26 lutego 2017 roku, w godzinach od 8.00 do 17.00 (szczegóły na plakacie oraz stronie internetowej: bit.ly/szpikwmig).

Drodzy Gimnazjaliści

Wkrótce będziecie wybierać szkołę ponadgimnazjalną, dlatego ważne jest rozpoznanie swoich predyspozycji i określenie zainteresowań, które chcecie rozwijać.

Chcąc ułatwić Wam wybór szkoły serdecznie zapraszamy wszystkich uczniów klas 3, rozważających wybór zawodu technik handlowiec lub ekonomista na Warsztaty, które odbędą się 09.03.2017r. o godz. 16.30-18.00 w Zespole Szkół nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Wadowicach w sali nr 206 /II piętro/

W programie warsztatów:

  • informacja o zawodzie technik handlowiec i ekonomista
  • gry, zabawy i konkursy
  • możliwość obejrzenia szkoły
  • liczne niespodzianki

Zapraszamy!

W dniu 16.II.2017r. w Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej, odbył się konkurs dla kucharzy pt.: "Finezja smaku potraw półmięsnych".

I miejsce w tym konkursie zdobyła Kamila Górowska, uczennica klasy 2k.


W konkursie uczestniczyło 18 uczniów z szkół gastronomicznych z województwa śląskiego i małopolskiego. Kamila przygotowała; Kaszę gryczaną białą, polędwiczkę wieprzową z kwiatem soli, puree marchewkowe, cebulki czerwone piklowane i ciasto cygaretkowe z dodatkiem miodu. Konkurs przygotowany był profesjonalnie pod względem merytorycznym i organizacyjnym. W jury zasiadali szefowie renomowanych restauracji Podbeskidzia oraz członkowie Beskidzkiego Klubu Kulinarnego.

Aktualności szkolne

Ważne ogłoszenie

bip

tablica malopolska

  ■    Plan lekcji (od 2 maja 2017)

Przydatne linki