70

12 marca świętowaliśmy w szkole Urodziny Patrona - Księdza Profesora Józefa Tischnera. To zawsze okazja do przypomnienia Jego ciekawego sposobu myślenia o człowieku w relacjach z „Innym” (jak mawiał). Ksiądz Profesor uczy nas mądrego spojrzenia na nasz naród, dzieje ojczyzny, patriotyzm. „Gra z filozofią” naszego patrona, zorganizowana dla klas pierwszych, odzwierciedlała jego piękną ideę spotkań z drugim człowiekiem zawartą w słowach: Trzeba mieć radość w myśleniu i myślenie w radości.

 

Uczniowie naszej szkoły po raz pierwszy zdecydowali się wziąć udział w konkursie sprawdzającym ich znajomość gramatyki oraz wiedzy o Zjednoczonym Królestwie. Swoje zmagania zaczęli w listopadzie ubiegłego roku rozwiązując test gramatyczno-leksykalny oraz udzielając odpowiedzi na pytania dotyczące wiedzy z zakresu kultury, historii i geografii Wielkiej Brytanii.

14 marca troje najlepszych uczniów Dominika Rams (3i), Jakub Moskal (3h) oraz Sara Czarny (3i) przedstawiło swoje prezentacje na temat wybranego kraju anglojęzycznego w placówce organizatora konkursu Liceum Ogólnokształcącym im. M. Skłodowskiej-Curie w Andrychowie. Lekkie zdenerwowanie i „próby generalne” trwały do ostatniej chwili przed wejściem do sali, gdzie odbywał się konkurs.

8 marca 2017r. klasy realizujące rozeszorzony program informatyki (2i, 2ci oraz 2n) wybrały się do Nowego Sącza na widowisko "Potęga informatyki". Studenci Wyższej Szkoły Biznesu NLU stworzyli widowisko łączące prezentację konkretnej wiedzy z zakresu informatyki (programowanie wieloplatformowe, sieci komputerowe, tworzenie gier komputerowych) z atrakcjami taneczymi i kulinarnymi. W trakcie tego inspirującego wydarzenia nie zabrakło także nowinek technicznych (drony, samochody przyszłości). Największą atrakcją była prezentacja humanoidalnego robota prosto z Japonii.

W sobotę 4.03.2017 roku odbył się w ZSG nr 1 w Krakowie XVIII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych, w tym roku o ciekawej i trudnej zarazem tematyce „podróż ze smakiem”. W konkursie tym wzięli udział również nasi uczniowie.

Patrycja Węgrzyn oraz Agnieszka Urban z 3ds zdobyły wyróżnienie w kategorii kelner za przygotowanie stołu po tytułem „Obiad wśród alpejskich łąk” oraz prezentację swoich zawodowych umiejętności. Natomiast uczeń z klasy 2b- Wiktor Badan zdobył wyróżnienie w kategorii kucharz, sporządzając potrawę „Mus z sandacza w sosie szafranowym”. Z konkursu wyjechali z ciekawymi nagrodami. Uczniowie konkurowali w swych kategoriach z uczestnikami z różnych szkół w Polsce, ale również z zagranicy. Uczniowie przygotowali się do konkursu pod opieką Anny Knapik oraz Marty Leśniak.

Dawid  Badań uczęń klasy 2i  kapitan Naszej Reprezentacji Pływaków wreszcie na podium. W rozgrywanych w Suchej Beskidzkiej Wojewódzkich Zawodach Indywidualnych w Pływaniu, które odbyły się 01.03.20017r. Nasz wspaniały delfinista wywalczył trzecie miejsce stylem motylkowym na dystansie 50m. Doskonały wynik w rywalizacji z najlepszymi pływakami Małopolski osiągneli również : Alicja Czuba - 6 miejsce stylem motylkowym (kl 2n), Marcin Guzdek - 10  miejsce stylem grzbietowym (kl 2n), Kacper Kowalczyk - 12 miejsce stylem dowolnym. (Kl 3n). Bardzo dobrze zaprezentowali się również pozostali zawodnicy startujący w konkurencjach 50 m stylem dowolnym, klasycznym oraz grzbietowym. Olga Galas kl 3 j, Beata Chojna kl 1 di ,Dominika Ogiegło kl 3ds, Karolina Żak kl 3h, Paulina Mojska kl 3h, Bartłomiej Sordyl kl 2n, Dominika Ramza kl 3i. 

W roku szkolnym 2016/2017 po raz pierwszy odbył  się szkolny konkurs z języka angielskiego TEN TO ONE wzorowany na  znanym z telewizji  teleturnieju edukacyjnym pt. Jeden z dziesięciu.

Już w listopadzie odbyły się eliminacje do finału, podczas których wyłoniono 10 uczestników z ponad 30 kandydatów.

 

Dnia 23.02. 2016 roku uczniowie klas 1g i 2ds- grupa Technik Technologii Żywności wraz z opiekunami udali się na wycieczkę do Zakładu Tłuszczowego „Bielmar” w Bielsku -Białej produkującego margaryny, tłuszcze roślinne i oleje. Celem wycieczki było pokazanie uczniom realiów pracy zawodowej oraz zaznajomienie z etapami produkcji tłuszczów.

 

W dniu 16.II.2017r. w Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej, odbył się konkurs dla kucharzy pt.: "Finezja smaku potraw półmięsnych".

I miejsce w tym konkursie zdobyła Kamila Górowska, uczennica klasy 2k.


W konkursie uczestniczyło 18 uczniów z szkół gastronomicznych z województwa śląskiego i małopolskiego. Kamila przygotowała; Kaszę gryczaną białą, polędwiczkę wieprzową z kwiatem soli, puree marchewkowe, cebulki czerwone piklowane i ciasto cygaretkowe z dodatkiem miodu. Konkurs przygotowany był profesjonalnie pod względem merytorycznym i organizacyjnym. W jury zasiadali szefowie renomowanych restauracji Podbeskidzia oraz członkowie Beskidzkiego Klubu Kulinarnego.

Rozstrzygnięto szkolny konkurs plastyczny na najciekawszy plakat o tematyce ochrony danych osobowych.

Do konkursu zgłoszono 12 prac. Swój głos oddało 21 klas (1 głos unieważniono)

I miejsce zajęła:
AGNIESZKA KAŁUŻA – kl. II ci (5 głosów)
PRACA NR 7

II miejsce zajęła:
SYLWIA WOŁOCH – kl. II i (4 głosy)
PRACA NR 2

III miejsce zajęła:
KATARZYNA STANEK – kl. III i (3 głosy)
PRACA NR 5

Aktualności szkolne

Ważne ogłoszenie

bip

tablica malopolska

  ■    Plan lekcji (od 2 maja 2017)

Przydatne linki