70

Agnieszka Gibas z kl. 2 ds jest zwyciężczynią etapu okręgowego XXV Ogólnopolskiej Olimpiady Zdrowego Stylu Życia i będzie reprezentować województwo małopolskie w finale olimpiady który odbędzie się w maju.

Trzymamy Kciuki!

W tym dniu w naszej szkole działo się wiele…. Uczniowie klas gastronomicznych, w tym także kelnerzy Technikum nr 2 zorganizowali pokazy z zakresu barmaństwa klasycznego, zdobienia napojów mieszanych, pokazy synchronicznej obsługi kelnerskiej, aranżację stołu okolicznościowego wraz z oprogramowaniem Soga – Pos, niezbędnym w pracy kelnera …….
Uczennice z klasy Technikum kelner wykonywały także dekoracje barmańskie do podawania napojów w szkle, kunszt i sztuka była widoczna na dekoracjach jakie prezentowały Patrycja Węgrzyn i Renata Uniwersał.

 

19 kwiecień 2017r.

Dzień przywitał nas mrozem i śniegiem, ale niezrażeni przeciwnościami losu i pogody o 6 rano rozpoczęliśmy naszą trzydniową wycieczkę do stolicy Niemiec – Berlina. Była to pierwsza międzyklasowa wycieczka, w której uczestniczyło 31 uczniów z klas 1kp, 1g, 1h, 1i, 1m, 2ds, 2m, 2n, 3c oraz 3i.

Stolica Brandenburgii – Poczdam przywitała nas słońcem i błękitnym niebem, w przepięknych ogrodach pałacu Fryderyka II Wielkiego – Sanssouci mogliśmy się odprężyć po długiej podróży.

W marcu odbył się w naszej szkole konkurs krajoznawczy o Bieszczadach. Wszyscy zainteresowani uczniowie mogli wykazać się swoją znajomością historii, geografii, kultury i atrakcji tego malowniczego regionu Karpat. Organizatorami konkursu byli opiekunowie SKKT Horyzont: pan Tomasz Skowron i pani Elżbieta Paluchowska.

Konkurs składał się z dwóch części: pierwsza to rozpoznawanie obiektów przyrodniczych i kulturowych na slajdach, druga część to test wyboru. W konkursie wzięli udział uczniowie klas: 1m, 2m, 2h, 3h. Na zwycięzców czekały wspaniałe nagrody.

Dnia 21.04.2017r. w naszej szkole odbyła się I edycja konkursu Masterchef. W konkursie brało udział 12 uczniów. Na przygotowanie potraw i ich podanie uczestnicy mieli 150 minut. Potrawę musieli przygotować z produktów przygotowanych przez komisję w dniu konkursu. Ocenie podlegała między innymi oryginalna receptura, sposób podania i dekoracja.

I miejsce i tytuł szkolnego Masterchefa zdobył Marcin Trzebuniak z klasy 3b
(nagroda – statuetka, blender)

II miejsce – Aleksander Oleksy – klasa 3g
(nagroda – wyciskarka do cytrusów, komplet szklanek)

III miejsce – Katarzyna Kulawiak – klasa 1b
(nagroda – wyciskarka do cytrusów)

W środę przed świętami klasa 2ep- cukiernicy oraz klasa 3b- Technikum żywienia i usług gastronomicznych pod opieką Pani mgr Grażyny Cabak zaprezentowała swoje umiejętności przygotowując stół z wypiekami z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych.

 

 

W dnia 7.04.2017r. w Zespole Szkół nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Wadowicach odbył się pod patronatem Zarządu Powiatu Wadowickiego Ekonom Strong Power Day , czyli zawody w wyciskaniu sztangi leżąc.

W programie imprezy były m.in. innowacyjna lekcja wychowania fizycznego z wykorzystaniem ciężarków Kettlebells, pokazy wschodnich sztuk walki, rywalizacja indywidualna i drużynowa.

Celem zawodów było ukazanie walorów uprawiania sportów siłowych jako sposobu na poprawę tężyzny fizycznej, harmonijnego rozwoju sylwetki, kreowanie zdrowego stylu życia, popularyzowanie zasady „fair play” w sportowej rywalizacji.

W środę 05.04.2017r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle odbył się konkurs dla kucharzy. „Gotuj z pasją” pod hasłem „Sery w roli głównej”.

II miejsce w tym konkursie zdobyli zespołowo uczniowie z naszej szkoły; Kamila Górowska- uczennica klasy 2k i Daniel Pająk-uczeń klasy 2b.

W konkursie uczestniczyło 13 zespołów ze szkół gastronomicznych z województw małopolskiego i śląskiego.

Aktualności szkolne

Ważne ogłoszenie

bip

tablica malopolska

  ■    Plan lekcji (od 2 maja 2017)

Przydatne linki