W dniu 28.04.2015r. odbył się  staż - wizyta zawodoznawcza do CEWE  Sp. z o.o., w którym uczestniczyło 48 uczniów kształcących się w Technikum nr 2 w zawodzie technik organizacji reklamy.

Celami wizyty było:

• zapoznanie z organizacją pracy firmy branży reklamowej,
  • zaznajomienie z programami komputerowymi stosowanymi w procesie sprzedaży usług i produktów reklamowych,
  • zapoznanie uczniów ze środkami reklamowymi,
  • umożliwienie uczniom oceny kosztów reklamowania za pomocą poszczególnych środków promocji,
  • zapoznanie ze sposobami zamawiania materiałów i sprzętu niezbędnego do wykonania środków reklamowych,
  • wykorzystywanie programów komputerowych do wykonywania reklam,
  • zapoznanie z różnymi technikami druku, w szczególności druku solwentowego i termo sublimacyjnego,
  • zapoznanie z możliwościami właściwego doboru podłoża poligraficznego (między innymi: materiałów tekstylnych, powierzchni akrylowych, papierów powlekanych),
  • zapoznanie się z technikami introligatorskimi takimi jak: cięcie, bigowanie, falcowanie
    i kaszerowanie.

W CEWE  powitał nas kierownik laboratorium pan Roland Cedzich. Na początku przybliżył ideę założenia i funkcjonowania firmy. CEWE to drukarnia internetowa specjalizująca się w dziedzinie druku online i fotografii. Codziennie, w sześciu niemieckich i siedmiu europejskich oddziałach, drukarnie internetowe koncernu CEWE realizują druk setki tysięcy egzemplarzy materiałów reklamowych. Drukarnia online CEWE zapewnia swoim odbiorcom w całej Europie tani druk produktów w szerokim asortymencie - od materiałów reklamowych i promocyjnych, po wizytówki biznesowe, papier firmowy oraz kalendarze ze zdjęciami czy fotoksiążki.

Przebieg stażu – wizyty zawodoznawczej był bardzo dokładnie przygotowany. Uczniowie  zostali zapoznani z technikami druku i nowoczesnym sprzętem. Prowadzący staż - wizytę zawodoznawczą oprowadził uczniów po hali produkcyjnej, zapoznając ich
z procesami drukarskimi, obsługą specjalistycznych urządzeń i wykorzystaniem oprogramowania.

Na zakończenie stażu – wizyty zawodoznawczej w drukarni CEWE  każdy uczestnik otrzymał zaświadczenie o odbytym stażu, firmowy notatnik oraz pamiątkowe zdjęcie wykonane podczas wizyty.

Cele stażu zostały w pełni zrealizowane. Młodzież została  zachęcona do doskonalenia umiejętności zawodowych.

Ewa Boda
Barbara Popek