70

Dzięki współpracy Zespołu Szkół nr 3 w Wadowicach z Gminą Spytkowice, której partner Gmina Naours we Francji zadeklarowała przeprowadzenie warsztatów gastronomicznych, zrealizowany został wspólny partnerski projekt.

W dniach od 17 do 24.04.2016 młodzież mieszkająca w Gminie Spytkowice wyjechała do Amiens.

Pobyt był bardzo ciekawy, wypełniony wycieczkami, spotkaniami oraz warsztatami kulinarnymi. Podczas pobytu zwiedziliśmy północne wybrzeże Francji, miejsca pamięci związane z I wojną światową, miejscowości Amiens i Naours.

W pierwszy dzień pobytu uczestniczyliśmy w kolacji zorganizowanej przez mieszkańców Naours, podczas której mogliśmy spróbować regionalnych produktów.

We wtorek uczestniczyliśmy w warsztatach kulinarnych w szkole St. Marten. W trakcie warsztatów uczniowie pod kierunkiem specjalistów przyrządzali potrawy kuchni amerykańskiej: mini hamburgery, soczyste żeberka, pieczone ziemniaki oraz przepyszny deser bananowy.

W środę grupa polska wraz z młodzież francuską pod opieką J. M. Bouchy odkrywała uroki targu z mnóstwem regionalnych produktów, zwiedzała Amiens m.in. katedrę, starą część miasta, teren ogrodów, muzeum Juliusza Verne’a, jedyną w Europie szkołę cyrku Juliusza Verne’a.

Na obiad jedliśmy typowe francuskie „mule”, wołowinę po burgundzku oraz przepyszny tort kawowy.

Czwartek poświęcony był miejscom pamięci, które związane są z I wojną światową.

W piątek ponownie grupa spotkała się w szkole i uczestniczyła w warsztatach kulinarnych, podczas których wykonano potrawy kuchni francuskiej. Przystawką były wędzone ryby z dipem ziołowym, jako danie główne serwowano turbota w sosie rybnym ze smażonymi ziemniakami oraz langusty, a na deser przepyszną tartę cytrynową.

W sobotę czas upłyną na zwiedzaniu Naours, w tym parku, podziemnego miasta, starego kościoła. Podczas pobytu można było obserwować, jak spędza czas wolny w lokalna społeczność.

Końcowym punktem programu była uroczysta kolacja wraz z mieszkańcami Amiens.

W niedzielę ze smutkiem i łzami pożegnaliśmy naszych gospodarzy.

Merci.

Przez cały czas pobytu towarzyszył nam mer, a jednocześnie nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w szkole St. Martin - Jean Michel Bouchy, pan Daniel Dyrka- Polak mieszkający od dziecka we Francji, który umilał nam czas opowieściami z dawnych wojennych lat oraz pani Isabelle i pan Jean Pierre, którzy nas wozili po Francji oraz przygotowywali dla nas poczęstunek podczas wycieczek.

Dziękujemy Panu Wójtowi Gminy Spytkowice Panu Mariuszowi Krystianowi oraz merowi Naours - Jean Michel Bouchy za możliwość spędzenia niezapomnianych chwil.

Z nadzieją myślimy o kontynuowaniu współpracy z francuskimi przyjaciółmi w niedalekiej przyszłości.

Uczestnicy Warsztatów Gastronomicznych we Francji

  • 20160422_081615
  • 20160422_104924
  • 20160422_110427
  • 20160423_144937
  • 20160423_182313

Simple Image Gallery Extended

Aktualności szkolne

Ważne ogłoszenie

bip

tablica malopolska

  ■    Plan lekcji (od 2 maja 2017)

Przydatne linki