70

W dniach 13-14.06.2017 panie: Anna Knapik, Anna Gibas, Marta Leśniak, Grażyna Cabak, Iwona Wiercimak brały udział w szkoleniu na temat tortów i deserów w shotach. Szkolenie odbyło się w PAN centrum słodkiej dekoracji w Poznaniu. Temat szkolenia "torty i desery w shotach". Szkolenie prowadziła Pani Małgorzata Weber.

Było to bardzo ciekawe szkolenie w formie teoretyczno - praktycznych zajęć. Szkolenie wprowadza nas w nowe trendy coraz częściej wykorzystywane w produkcji cukierniczej.

23 maja bieżącego roku uczniowie klas: 1 g oraz 1gs (Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Technik Technologii Żywności) wraz z opiekunami wybrali się na wycieczkę zawodoznawczą do Chlebowej Chaty.

Jak mówi sam założyciel Chlebowej Chaty - Pan Marian Dudys: “jest to miejsce, gdzie młodzi mogą zobaczyć, a starsi przypomnieć sobie jak wędruje zierenko, aby w postaci chleba znalazło się na stole”. Wizyta w Chlebowej Chacie na wszystkich uczestnikach wywarła ogromne wrażenie. Uczniowie mieli okazję usłyszeć wiele ciekawych informacji na temat produkcji miodu, chleba, masła oraz zobaczyć mnóstwo rekwizytów. Niewątpliwie jednak najwięcej radości młodzieży sprawiła możliwość samodzielnego wypieku podpłomyków oraz ich degustacji z miodem, masłem, serem twarogowym lub smalcem "domowej roboty".

Dnia 31.05.2017 roku odbył się w naszej szkole wewnątrzszkolny konkurs gastronomiczny pt:" Jedzmy smacznie i zdrowo- finezja smaku potraw z wołowiny". Uczniowie z klasy 1g, 1gs, 1di oraz 3ek w czasie 2 godzin mieli za zadnie:

              • przygotować danie zasadnicze, którego podstawę stanowiła wołowina
              • przygotować deser
              • wyporcjować potrawy
              • posprzątać stanowisko pracy
              • zaprezentować potrawę przed komisją oraz omówić jej wartość odżywczą.

Agnieszka Gibas z kl. 2 ds jest zwyciężczynią etapu okręgowego XXV Ogólnopolskiej Olimpiady Zdrowego Stylu Życia i będzie reprezentować województwo małopolskie w finale olimpiady który odbędzie się w maju.

Trzymamy Kciuki!

W tym dniu w naszej szkole działo się wiele…. Uczniowie klas gastronomicznych, w tym także kelnerzy Technikum nr 2 zorganizowali pokazy z zakresu barmaństwa klasycznego, zdobienia napojów mieszanych, pokazy synchronicznej obsługi kelnerskiej, aranżację stołu okolicznościowego wraz z oprogramowaniem Soga – Pos, niezbędnym w pracy kelnera …….
Uczennice z klasy Technikum kelner wykonywały także dekoracje barmańskie do podawania napojów w szkle, kunszt i sztuka była widoczna na dekoracjach jakie prezentowały Patrycja Węgrzyn i Renata Uniwersał.

 

Dnia 21.04.2017r. w naszej szkole odbyła się I edycja konkursu Masterchef. W konkursie brało udział 12 uczniów. Na przygotowanie potraw i ich podanie uczestnicy mieli 150 minut. Potrawę musieli przygotować z produktów przygotowanych przez komisję w dniu konkursu. Ocenie podlegała między innymi oryginalna receptura, sposób podania i dekoracja.

I miejsce i tytuł szkolnego Masterchefa zdobył Marcin Trzebuniak z klasy 3b
(nagroda – statuetka, blender)

II miejsce – Aleksander Oleksy – klasa 3g
(nagroda – wyciskarka do cytrusów, komplet szklanek)

III miejsce – Katarzyna Kulawiak – klasa 1b
(nagroda – wyciskarka do cytrusów)

W środę przed świętami klasa 2ep- cukiernicy oraz klasa 3b- Technikum żywienia i usług gastronomicznych pod opieką Pani mgr Grażyny Cabak zaprezentowała swoje umiejętności przygotowując stół z wypiekami z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych.

 

 

W środę 05.04.2017r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle odbył się konkurs dla kucharzy. „Gotuj z pasją” pod hasłem „Sery w roli głównej”.

II miejsce w tym konkursie zdobyli zespołowo uczniowie z naszej szkoły; Kamila Górowska- uczennica klasy 2k i Daniel Pająk-uczeń klasy 2b.

W konkursie uczestniczyło 13 zespołów ze szkół gastronomicznych z województw małopolskiego i śląskiego.

W sobotę 4.03.2017 roku odbył się w ZSG nr 1 w Krakowie XVIII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych, w tym roku o ciekawej i trudnej zarazem tematyce „podróż ze smakiem”. W konkursie tym wzięli udział również nasi uczniowie.

Patrycja Węgrzyn oraz Agnieszka Urban z 3ds zdobyły wyróżnienie w kategorii kelner za przygotowanie stołu po tytułem „Obiad wśród alpejskich łąk” oraz prezentację swoich zawodowych umiejętności. Natomiast uczeń z klasy 2b- Wiktor Badan zdobył wyróżnienie w kategorii kucharz, sporządzając potrawę „Mus z sandacza w sosie szafranowym”. Z konkursu wyjechali z ciekawymi nagrodami. Uczniowie konkurowali w swych kategoriach z uczestnikami z różnych szkół w Polsce, ale również z zagranicy. Uczniowie przygotowali się do konkursu pod opieką Anny Knapik oraz Marty Leśniak.

Aktualności szkolne

Ważne ogłoszenie

bip

tablica malopolska

  ■    Plan lekcji (od 2 maja 2017)

Przydatne linki