W dniu 12 czerwca 2014r. uczniowie klas pierwszych kształcący się w Technikum nr 2 w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Zasadniczej Szkole Zawodowej nr 2 w zawodzie kucharz uczestniczyli w stażu – wizycie zawodoznawczej w Karczmie „Gościnna Chata" w Wysowej Zdrój. Miejscowość położona jest w dolinie rzeki Ropy, na wysokości ok. 550 m n.p.m. Uzdrowisko otaczają góry Beskidu Niskiego. Pobyt w Wysowej to doskonała okazja do poznania unikatowej roślinności i bogactwa świata zwierzęcego oraz oryginalnej kultury Łemków. Nas szczególnie interesowały zwyczaje kulinarne i przygotowywanie tradycyjnych potraw.

Celem stażu - wizyty zawodoznawczej było:

• zapoznanie ze strukturą organizacyjną w firmie, specyfiką zawodu kucharz związaną z profesjonalną obsługą klienta,
  • zapoznanie z wyposażeniem gastronomicznym i hotelarskim oraz etykietą stołu,
  • rozwijanie praktycznych umiejętności – przygotowywanie tradycyjnych potraw związanych z regionem.

Na miejsce dotarliśmy ok. 11.30, w karczmie „Gościnna Chata" Pani Irena Sulicz bardzo serdecznie nas przywitała, przedstawiła historię obiektu, opowiedziała o kulturze Łemków i zaprosiła do wspólnego przyrządzania tradycyjnych potraw regionalnych.

I grupa odbywała warsztaty kulinarne w nowoczesnej kuchni, wyposażonej w piece konwekcyjne, natomiast II grupa udała się do pomieszczenia, które przypominało tradycyjną łemkowską kuchnię. Po krótkim instruktażu wszyscy z zapałem zabrali się do pracy przy różnych stanowiskach, gdzie według podanych receptur przygotowane zostały potrawy:

• mastiło – potrawa przypominająca w swojej strukturze kisiel mleczny,
  • tartianyk – tradycyjne placki ziemniaczane, pieczone na liściach kapusty,
  • hałuszki – przepyszne kluseczki, polane masełkiem ze skwarkami,
  • gołąbki z sosem grzybowym,
  • rogaliki z różą,
  • war z komperami – zupa, która stanowi wywar z kości baranich i wieprzowych, warzyw z dodatkiem wody z kiszonej kapusty,
  • zlepieńce ze śliwką suszoną – pierogi ze śliwką polane sosem miodowym.

Dzięki życzliwości Gospodarzy mogliśmy nie tylko doskonalić swoje umiejętności kulinarne pod czujnym okiem instruktorów, ale również skosztować tych nietypowych dań. Wizyta rozbudziła zainteresowanie miejscową kulturą. Na koniec uczestnicy przeszli do części mieszkalnej karczmy. Wnętrza hotelowe zostały urządzone w taki sposób, aby współgrały z wystrojem całości i oddawały charakter lokalnej kultury. Można było podziwiać pokój gościnny, pokój nowożeńców, salę balową, zwrócić uwagę na niezwykłą prostotę i dbałość o detale w stylizacji pomieszczeń zgodnie z kulturą Łemków.

Po zwiedzeniu karczmy zostaliśmy zaproszeni na poczęstunek, podczas którego znowu mieliśmy okazję posmakować miejscowych potraw. Około godziny piętnastej wyruszyliśmy w drogę powrotną. Podczas podróży pilot jeszcze raz przedstawił nam wiadomości geograficzne, historyczne dotyczące kultury Łemków. Dzień pełen był wrażeń
i należał do niezwykle udanych.

Dzięki wizycie w Karczmie „Gościnna Chata" uczestnicy mogli:

• zapoznać się ze strukturą organizacyjną firmy, specyfiką zawodu kucharza związaną z profesjonalną obsługą klienta,
  • poznać wyposażenie gastronomiczne i hotelarskie karczmy oraz etykietę stołu,
  • rozwijać praktyczne umiejętności – przygotować tradycyjne potrawy związane z regionem.

Podczas wycieczki zrozumieliśmy, że „stare" nie oznacza anachroniczne, a wręcz przeciwnie – kuchnia tradycyjna może być o wiele smaczniejsza i zdrowsza niż potrawy, które spożywamy na co dzień.

Anna Knapik
Grażyna Cabak