W dniu 10 października 2013r. grupa 30 uczniów Technikum nr 2 w zawodzie technik organizacji reklamy uczestniczyła w stażu - wizycie zawodoznawczej w ramach projektu Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce w Studiu Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej.

Pracownik Studia Filmów Rysunkowych zaprosił uczestników stażu - wizyty zawodoznawczej na ciekawą prezentację dotyczącą procesu produkcji filmu animowanego. Poznaliśmy od podstaw proces powstania filmu rysunkowego. Widzieliśmy pierwsze projekty postaci. Mogliśmy się dowiedzieć, jak powstawały pierwsze filmy rysunkowe oraz jakie są zasady animacji. Prześledziliśmy sposób ożywiania postaci, projekty ruchów. Widzieliśmy pracę przy profesjonalnym stole do tworzenia animacji. Obserwowaliśmy od podstaw proces powstania filmu rysunkowego- pierwsze projekty postaci, a także projekty wypełnione kolorami z ustalonej palety.

Dowiedzieliśmy się, jak powstawała ścieżka dźwiękowa do filmów. Teraz wiemy, jak ważna w życiu jest pomysłowość i kreatywność. Wszystko to zaprezentowane zostało nam w barwny i ciekawy sposób.

Następnie udaliśmy się do pracowni animacji, gdzie zaprezentowano, w jaki sposób przy pomocy kamery pokładowej twórcy przemieniali poszczególne klatki w film, do czego służą kolorowe filtry.

W specjalnie przygotowanej pracowni animacji i montażu mogliśmy obejrzeć tła tworzone różnymi technikami. Uczestnicy poznali  nowoczesny sprzęt używany do produkcji współczesnych filmów rysunkowych. Zobaczyliśmy, w jaki sposób pracuje grafik i twórca filmów animowanych, jaki jest jego warsztat pracy.

Na koniec stażu - wizyty zawodoznawczej obejrzeliśmy klasykę polskiego filmu animowanego: filmy Bolek i Lolek oraz Reksio.

Wizyta w Studiu Filmów Rysunkowych była bardzo udana. Na żywo można było dotknąć historii studia, poznać dokładnie proces produkcji filmu rysunkowego oraz zobaczyć, jak wielki wkład pracy potrzebny jest do stworzenia 10-minutowej kreskówki, na którą w dzieciństwie czekało się z utęsknieniem.

Cele takie jak: poznanie procesu produkcji filmu animowanego, wzbogacenie wiedzy na temat scenariusza filmowego, scenopisu, animacji, efektów specjalnych, rola filmu w działaniach marketingowych, zostały w pełni zrealizowane.

Opiekunowie

Monika Niedziela