W dniu 7 października 2013 roku uczniowie Technikum nr 2 kształcącego w zawodzie technik hotelarstwa odbyli pod opieką pani Teresy Wadas i pani Jadwigi Krawczyk staż – wizytę zawodoznawczą w ramach projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce”.

Celem wyjazdu był Hotel Gołębiewski w Wiśle, a w nim zapoznanie ze strukturą organizacyjną, rolą poszczególnych stanowisk pracy, specyfikacją oferowanych usług, promocją i reklamą hotelu. Malowniczo położony hotel na stoku Bukowej w Beskidzie Śląskim, w północnej części miasta na prawym brzegu Wisły jest obiektem widocznym z daleka dla turysty. Wizyta rozpoczęła się spotkaniem w hallu recepcyjnym, gdzie zapoznano nas krótko z historią oraz ofertą hotelu – wyposażeniem i standardem czterogwiazdkowego obiektu hotelarskiego. Otrzymaliśmy również informacje na temat działań marketingowych  i sposobów reklamowania się  w mediach.

Hotel „Gołębiewski” w Wiśle działa od 2003 roku, dysponuje 564 pokojami – jednoosobowymi, dwuosobowymi i pokojami typu studio (dwa oddzielne pokoje połączone wewnętrznymi drzwiami). Większość pokoi posiada balkon z panoramą Beskidów.

Hotel posiada bogate zaplecze gastronomiczno – rekreacyjne. Gastronomia to pięć restauracji: Zielona – serwowane są w niej dania a la carte, Czerwona – dania w formie bufetu szwedzkiego, Staropolska – ze specyficznym góralskim wystrojem. Swoim wystrojem najbardziej urzekła nas Restauracja Staropolska stylizowana na góralską karczmę, z drewnianymi rzeźbionymi ławami i krzesłami.

Następnie poznaliśmy część rekreacyjną hotelu, która wywarła mocne wrażenie. Goście korzystający z usług Hotelu Gołębiewski mają możliwość relaksu i rozrywki m.in. w  parku wodnym „Tropikalna”, kręgielni, salonie gier.

W hotelu mieści się poza tym Gołębiewska Spa – Instytut Kosmetyczny i Odnowy Biologicznej, oferujący wiele zabiegów pielęgnacyjnych i specjalistycznych. Z myślą o grupach biznesowych i naukowych stworzono bogate klimatyzowane sale konferencyjne.

Na podsumowanie stażu - wizyty zawodoznawczej przedstawiony został film reklamujący hotel. Zwrócono nam uwagę, że najlepszą reklamą dla hotelu jest zadowolony gość. Aby to osiągnąć konieczna jest praca zespołowa. Każdy pracownik hotelu jest ważny, niezależnie od tego na jakim stanowisku pracuje.

Po zapoznaniu się z ofertą Hotelu Gołębiewski udaliśmy się do restauracji Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki w Wiśle, gdzie zaserwowano nam pyszny obiad.

Staż – wizyta zawodoznawcza rozbudził zainteresowanie hotelarstwem w praktyce, uczniowie mogli zwrócić uwagę na szeroki zakres obowiązków pracowników podejmujących pracę w kompleksie hotelarskim. Uczestnicy mogli się przekonać, jak szeroko należy rozumieć branżę i jak wiele możliwości daje kształcenie zawodowe.

Podczas stażu – wizyty zawodoznawczej w pełni zrealizowano zamierzone cele.

mgr Teresa Wadas

mgr Jadwiga Krawczyk