70

Sprawozdanie ze stażu - wizyty zawodoznawczej do Karczmy "Gościnna Chata" w Wysowej Zdrój 30.05.2012r.

W dniu 30.05.2012r. kl. 2g i 1k wraz z opiekunami panią Renatą Bizoń, panią Anną Gibas oraz panią Anną Knapik brały udział w stażu - wizycie zawodoznawczej w Karczmie "Gościnna Chata" w Wysowej Zdrój w ramach projektu "Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce".

W Karczmie "Gościnna Chata" uczniowie zostali zapoznani ze zwyczajami żywieniowymi i tradycjami ludności Łemków żyjącej na ziemiach Beskidu Niskiego. Właściciele przedstawili strukturę organizacyjną karczmy, pokazali obiekt gastronomiczny i pokoje gościnne, przyległe zabudowania wchodzące w skład obiektu. Uczestnicy wizyty zawodoznawczej mogli podziwiać wystrój wnętrza chaty, pokoi urządzonych w stylu łemkowskim. Całość karczmy posiada stylowe tradycyjne meble, białe kredensy, stoły, krzesła, zaplecze kuchenne dawne i nowoczesne.

Młodzież została zapoznana ze zwyczajami żywieniowymi Łemków: co jadano, jakie potrawy przetrwały do dnia dzisiejszego i jak są przygotowywane, z czego i według jakich receptur się je sporządza, oraz jak zachowywali się Łemkowie podczas posiłków przy stole. Następnie uczniowie zostali przeszkoleni w zakresie BHP.

Jedna grupa uczniów przeszła do kuchni urządzonej w dawnym stylu, w której znajduje się trzon kuchenny i piec chlebowy opalany drewnem. Druga grupa przeszła do kuchni, wyposażonej w nowoczesne urządzenia Uczniowie w strojach roboczych, po zapoznaniu się z tradycyjnymi recepturami przystąpili do sporządzania potraw pod nadzorem fachowców.

Potrawy sporządzane według starych receptur nosiły nazwy:

  • War z komperami i zlepieńcami /kwaśnica z ziemniakami i pierogami/
  • Kiesełycia z komperami /żur kiszony z mąki owsianej z ziemniakami/
  • Hałuszki /kluski z ciasta ziemniaczanego polane stopioną słoniną/
  • Zlepieńce ze śliwką w sosie miodowym /pierogi ze śliwką suszoną/
  • Tartianyk /ciasto ziemniaczane pieczone w liściu kapusty/
  • Kiszeniaki /gołąbki w liściu z kiszonej kapusty/
  • Mastiło/Mastyło
  • Rogaliki z różą

W czasie wykonywania potraw uczniowie zadawali instruktorom pytania dotyczące tajników kulinarnych.

Po sporządzeniu w/w potraw uczniowie mogli degustować, zachwycać się smakami kuchni Łemkowskiej.

Wizyta zawodoznawcza w Karczmie "Gościnna Chata" w Wysowej Zdrój dała odczuć uczniom inny wymiar sztuki gotowania. Odkryli, że z naturalnych produktów spożywczych np. pochodzących z lasu, ogrodu lub pola można wyczarować smakowite potrawy, a do tego pięknie udekorowane.

mgr Renata Bizoń
Anna Gibas
mgr inż. Anna Knapik

  • g
  • g10
  • g11
  • g12
  • g13
  • g14
  • g15
  • g16
  • g17
  • g2
  • g3
  • g4
  • g5
  • g6
  • g7
  • g8
  • g9

Simple Image Gallery Extended

Aktualności szkolne

Ważne ogłoszenie

bip

tablica malopolska

  ■    Plan lekcji (od 2 maja 2017)

Przydatne linki