W dniu 07 października 2011 roku uczniowie Technikum nr 2 kształcącego w zawodzie technik handlowiec odbyli staż - wizytę zawodoznawczą do FIAT AUTO POLAND S.A. w Tychach, realizowaną w ramach projektu "Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce".

Celem stażu było zapoznanie z funkcjonowaniem przedsiębiorstwa produkcyjnego, z jego działalnością marketingową, wizją firmy i jej rozwojem w kontekście ciągłych zmian ekonomicznych na rynkach światowych i europejskich.

Po przyjeździe do Tych przedstawiciel zakładu zaprosił nas na krótki film obrazujący historię zakładu. Z prezentacji tej można było dowiedzieć się:

• jaką strategię marketingową stosuje firma (tj. co dziesięć lat wprowadzany jest na rynek nowy produkt),
  • o krzywej cyklu życia produktu na przykładzie fabryki,
  • o rynkach zbytu oraz wielkość produkcji w poszczególnych latach.

Później przeszliśmy do muzeum, w którym były wyeksponowane wszystkie modele samochodów produkowanych w tym zakładzie. tj.:

• fiat 126p,
  • fiat Cinquecento,
  • fiat Seicento,
  • fiat Panda.

Najbardziej fascynującą rzeczą było obejrzenie linii produkcyjnej Pandy. Młodzież z zainteresowaniem słuchała przedstawiciela zakładu, który omawiał proces produkcji. Maszerując wzdłuż linii montażowej widzieliśmy poszczególne etapy montażu, mogliśmy przyjrzeć się pracy na stanowisku montera w przedsiębiorstwie. Podczas tego stażu młodzież zdobyła wiedzę na temt: - jak wygląda praca na stanowisku montera, pracownika obsługi ruchu maszynowego, - w jaki sposób kontroluje się jakość wykonania pracy, - jak wygląda proces produkcji - krok po kroku.

Wiedzę tą uczniowie wykorzystają w przyszłości.

Jolanta Wcisło - Guzdek

Małgorzata Paleczna