W dniu 17.11.2011r. uczniowie Zespołu Szkół nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Wadowicach, kształcący się w zawodzie kucharz, kelner oraz kucharz małej gastronomii uczestniczyli w stażu - wizycie zawodoznawczej do Restauracji "Wierzynek", realizowaną w ramach projektu "Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce"

Celem wyjazdu było zapoznanie się ze strukturą organizacyjną w firmie, specyfikacją zawodu kelnera i kucharza w lokalu wysokiej kategorii, profesjonalną obsługą w gastronomii oraz wyposażeniem kuchni i sal konsumenckich. Celem stażu było również rozwinięcie praktycznych umiejętności uczniów.

Menager restauracji oprowadziła uczniów po salach konsumenckich omawiając zwyczaje i tradycje, które tworzą historię Restauracji "Wierzynek". Grupa została zapoznana z wyposażeniem sal, systemem pracy kelnerów i kucharzy, działalnością cukierni w restauracji oraz produkcją win. Uczniowie zostali przeszkoleni w zakresie etykiety stołu. Zdobyli wiedzę jak obsłużyć gości przy stole od momentu wręczenia kart menu, aż po otrzymanie rachunku. Menager kuchni - wielka pasjonatka gotowania, przekazała uczniom, że w gastronomii należy połączyć wiedzę z zakresu fizyki, chemii, biologii ze sztuką gotowania. Kucharz restauracji zapoznał grupę stażystów w jaki sposób działa i funkcjonuje kuchnia, jak przyrządzane są potrawy oraz w jaki sposób wygląda zaopatrzenie kuchni w asortyment surowców i półprodukty.

Na koniec uczniowie spożyli lunch dydaktyczny przygotowany przez kucharzy "Wierzynka", który był serwowany przez kelnerów zawodowych.

Uczniowie zdobyli wiedzę na temat funkcjonowania i organizacji restauracji oraz zdobyli umiejętności praktyczne związane z pracą kucharza i kelnera.

Wrażenia z wizyty pozostaną i będą wykorzystane w dalszym kształceniu zawodowym.

mgr inż. Ewa Cholewa

mgr inż. Agnieszka Mikołajek