70

W kursie cukierniczym, który został przeprowadzony w ramach projektu "Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce" w The Culinary Institute in Cracow brało udział 10 uczniów Zespołu Szkół nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Wadowicach, którzy kształcą się w Technikum nr 2 w zawodzie kucharz.

W programie kursu było m.in.:

  • Wprowadzenie teoretyczne do każdego tematu
  • Przygotowanie biszkoptów, biszkoptów tłuszczowych, podstaw pod ciasta
  • Pieczenie ciastek kruchych, rogalików, cantucci
  • Przygotowanie budyniu, mas owocowych, czekoladowych, galaretek, musów
  • Wypiek ciast m. in.: sernik, szarlotka, orzechowiec
  • Przygotowywanie deserów talerzowych, kubeczków, tortów z mas i podkładów wykonanych wcześniej
  • Ozdabianie wcześniej wykonanych deserów, tortów
  • Sposoby prezentowania oraz podawania deserów talerzowych
  • Test sprawdzający
  • Wręczenie certyfikatów potwierdzających zdobyte kwalifikacje

Uczniowie brali czynny udział w przygotowaniu i wypieku ciast. Poznali różne rodzaje ciast i sposoby ich produkcji. Mieli możliwość pod okiem instruktora przygotować ciasta przy zastosowaniu nowoczesnych urządzeń typowych w produkcji ciastkarskiej. Ponadto poznali nowe techniki produkcji musów, mas, kremów wykorzystywanych do produkcji deserów bądź do składania ciast. Interesujące były desery w formie "kubeczków", w których podstawą jest mus o wybranym smaku (kawy, czekolady, malin, jogurtu). Dzięki aktywnemu udziałowi w zajęciach i ciekawej prezentacji wszyscy uczestnicy kursu zdali test sprawdzający celująco. Po odbyciu kursu uczniowie wykazują nowe umiejętności w zakresie produkcji cukierniczej.

mgr inż. Katarzyna Kotowicz - Mamcarczyk

 

  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 06
  • 07
  • 08
  • 09
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18

Simple Image Gallery Extended

Aktualności szkolne

Ważne ogłoszenie

bip

tablica malopolska

  ■    Plan lekcji (od 2 maja 2017)

Przydatne linki