Kurs barmański odbył się w Zespole Szkół nr 3 w Wadowicach w ramach projektu "Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce".

W ramach części teoretycznej poznaliśmy historię i typologię alkoholu. Poznaliśmy sekrety barmana idealnego i tzw. "dekalog barmana". Usłyszeliśmy co nam wolno, a czego powinniśmy się wystrzegać w pracy za barem. Zostaliśmy wprowadzeni w rozległy i fascynujący temat.

Podczas części praktycznej opisywaliśmy kolor, barwę i smak składników drinków i koktajli. Syropy, likiery i alkohole mocniejsze są zupełnie różne. Skala barw i aromatów jest ogromna. Odkrywaliśmy aromat, podczas gdy w jednym kieliszku unosił się zapach truskawek, a w drugim leśnego jałowca. Prowadzący w ciekawy sposób przybliżył nam tajniki miksologii. Dowiedzieliśmy się, na czym tak naprawdę polega zwykłe, wydawałoby się, mieszanie drinka.

Po krótkim pokazie każdy z uczestników kursu musiał wykazać się zdolnościami manualnymi. Metoda konkursowa, którą uczyliśmy się przygotowywać drinki, okazała się o wiele trudniejsza niż myśleliśmy, jednak nikt nie miał problemów z jej opanowaniem. Po "suchym" shakerowaniu nadszedł czas na prawdziwe drinki. Początkowo każdy dostawał recepturę i ściśle się jej trzymając musiał wykonać koktajl, następnie samodzielnie należało odpowiednio dobrać składniki, aby wymyślony przez nas drink odpowiadał wytyczonym kryteriom. Było to trudne, jednak bardzo fascynujące. Przyszedł czas egzaminu. Na szczęście każdy zdał go pozytywnie.

Przygotowanie merytoryczne prowadzącego oceniam bardzo wysoko. Widać było, że jest pasjonatem, a to co mówi, stanowi część jego życia. Chciał zaszczepić w nas zalążek miłości do pracy za barem i uważam, że udało mu się to w 100 procentach. Przygotowane składniki- alkohole, likiery, syropy, warzywa i ozdoby wystarczyły w zupełności, by pokazać nam sposoby łączenia, miksowania i efekty przeróżnych krzyżówek. Jedynym minusem był czas. Było go zdecydowanie zbyt mało, a ogrom materiału do przyswojenia lekko przerażał. Jeśli chodzi o ocenę w skali 0-10 z czystym sumieniem możemy wystawić 9.