W dniu 18 czerwca 2012 roku uczniowie klasy pierwszej Technikum nr 2 kształcącego w zawodzie technik hotelarstwa odbyli pod opieką pani Elżbiety Paluchowskiej i pana Tomasza Skowrona staż - wizytę zawodoznawczą w ramach projektu "Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce".

Celem wyjazdu był Hotel Gołębiewski w Wiśle, a w nim zapoznanie ze strukturą organizacyjną, rolą poszczególnych stanowisk pracy, specyfikacją oferowanych usług, promocją i reklamą hotelu.

Malowniczo położony hotel na stoku Bukowej w Beskidzie Śląskim, w północnej części miasta na prawym brzegu Wisły jest obiektem widocznym z daleka dla turysty. Wizyta rozpoczęła się spotkaniem w jednej z sal konferencyjnych, gdzie zapoznano nas krótko z historią oraz ofertą hotelu. Otrzymaliśmy również informacje na temat działań marketingowych i sposobów reklamowania się w mediach.

Hotel "Gołębiewski" w Wiśle działa od 2003 roku i jest jednym z czterech, których właścicielem jest Tadeusz Gołębiewski. Pozostałe znajdują się w Mikołajkach, Białymstoku i Karpaczu.

Hotel dysponuje 564 pokojami - jednoosobowymi, dwuosobowymi i pokojami typu studio (dwa oddzielne pokoje połączone wewnętrznymi drzwiami). Większość pokoi posiada balkon z panoramą Beskidów. W ofercie znajduje się 15 apartamentów, składających się z salonu, sypialni, aneksu kuchennego, garderoby i łazienki. Jeden z nich mogliśmy obejrzeć podczas zwiedzania hotelu.

Hotel posiada bogate zaplecze gastronomiczno - rekreacyjne. Gastronomia to pięć restauracji: Zielona, Czerwona, Staropolska, Bankietowa, All Inclusive. Swoim wystrojem najbardziej urzekła nas Restauracja Staropolska stylizowana na góralską karczmę, z drewnianymi rzeźbionymi ławami i krzesłami. W hotelu jest również klub nocny, a dla gości z małymi dziećmi bawialnia, w której pociechy mogą mile spędzać czas pod fachową opieką. Podczas wizyty - stażu zawodoznawczego w hotelu dotarliśmy również do parku wodnego TROPIKANA. Szkoda tylko, że nie mieliśmy możliwości bezpośredniego skorzystania z licznych atrakcji parku, do których należą m.in. basen sportowy, basen rekreacyjno - wypoczynkowy z falą, basen z hydromasażem i biczami szkockimi, sauna parowa i sauny suche, jacuzzi, tężnia, jaskinia solna i grota śnieżna. W hotelu jest również basen zewnętrzny, z którego goście mogą korzystać w ciepłe dni.

W hotelu mieści się poza tym Gołębiewska Spa - Instytut Kosmetyczny i Odnowy Biologicznej, oferujący wiele zbiegów pielęgnacyjnych i specjalistycznych. Z myślą o grupach biznesowych i naukowych stworzono bogate zaplecze konferencyjne.

Hotel Gołębiewski w Wiśle kieruje swoją ofertę w stronę różnych gości. Większość, jak się dowiedzieliśmy, stanowią uczestnicy organizowanych w hotelu konferencji i szkoleń, ale istnieje również bogata oferta wczasów, wypoczynku rodzinnego, pobytów w SPA. Zwrócono nam uwagę, że najlepszą reklamą dla hotelu jest zadowolony gość. Aby to osiągnąć konieczna jest praca zespołowa. Każdy pracownik hotelu jest ważny, niezależnie od tego na jakim stanowisku pracuje.

Po zapoznaniu się z ofertą Hotelu Gołębiewski udaliśmy się do innego hotelu w Wiśle - Hotelu Polonia, gdzie zaserwowano nam pyszny obiad.

Staż - wizyta zawodoznawcza rozbudził zainteresowanie hotelarstwem w praktyce, Uczestnicy mogli się przekonać, jak szeroko należy rozumieć branżę i jak wiele możliwości daje kształcenie zawodowe.

Podczas stażu - wizyty zawodoznawczej w pełni zrealizowano zamierzone cele.

mgr Elżbieta Paluchowska

mgr Tomasz Skowron