Kurs odbył się w ramach projektu "Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce".

Kurs Baristyczny składał się z dwóch części. Pierwszą z nich była część praktyczna, na której nauczyliśmy się czym jest kawa, gdzie i jak rośnie, jak wyglądają zbiory owoców drzewa kawowego, jak wygląda palenie kawy a co najciekawsze - jakie są dostępne w sklepach ich rodzaje. Na części teoretycznej omówiliśmy również rodzaje ekspresów do kawy jak również jakie kawy możemy przygotować. Każdy z uczestników kursu otrzymał pomocne w nauce materiały szkoleniowe. Część teoretyczna kursu baristycznego trwała 8 godzin, jednak wszyscy czekali na zajęcia praktyczne, aby zastosować tą wiedzę w praktyce.

Część praktyczna kursu odbyła się w lokalu Magnolia, który znajduje się na ulicy Żwirki i Wigury 4 w Wadowicach i również trwała 8 godzin. Do dyspozycji mieliśmy 2 ekspresy do kawy, na których mieliśmy możliwość wykonywania wszystkich kaw, jakie tylko mieliśmy okazję poznać. Do naszej dyspozycji były też różnego rodzaju syropy oraz shaker. Na samym początku każdy uczestnik kursu miał za zadanie zrobienie prawdziwego, aromatycznego espresso. Przyznam, że wbrew pozorom nie było to łatwe zadanie, jednak cała grupa świetnie sobie z nim poradziła. Podobnie było z zadaniem spieniania mleka, które jest podstawą do prawie wszystkich kaw. Potem dostaliśmy od Pań prowadzących wolną rękę i każdy mógł stworzyć kawę, jaką tylko chciał - espresso, cappuccino, Caffe latte czy kawę po wiedeńsku. Propozycji było naprawdę dużo. Pod koniec kursu zaczerpnęliśmy też nieco wiedzy na temat cafe art, czyli sztuki zdobienia kawy.

Kurs niewątpliwie był bardzo ciekawym doświadczeniem. Na koniec kursu każdy uczestnik otrzymał certyfikaty w dwóch językach (polski i angielski), oraz zaświadczenie o ukończeniu kursu.