W dniu 27 września 2012r. uczniowie Technikum nr 2 w zawodzie technik organizacji reklamy uczestniczyli w stażu - wizycie zawodoznawczej w ramach projektu Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce w Studiu Filmów Rysunkowych Se-Ma-For w Bielsku-Białej.

Pracownik Studia Filmów Rysunkowych zaprosił uczestników stażu wizyty zawodoznawczej na ciekawą prelekcję dotyczącą historii studia oraz procesu produkcji filmu animowanego. Mogliśmy się dowiedzieć, jak powstawały pierwsze filmy rysunkowe, jak zmieniał się proces tworzenia. Prześledziliśmy sposób ożywiania postaci, ich ruchów. Dowiedzieliśmy się, jak powstawała ścieżka muzyczna do filmów, dekoracje filmowe oraz efekty specjalne. Wszystko to zaprezentowane zostało nam w studiu filmowym, gdzie powstawały najbardziej znane kreskówki bielskiego studia.

Następnie udaliśmy się do profesjonalnej pracowni montażu filmów rysunkowych, zaprezentowano, w jaki sposób twórcy przemieniają scenariusz w film przy pomocy licznych kamer, reflektorów, kolorowych filtrów. Nakręcanie filmów jest bardzo skomplikowanym procesem połączonym z zastosowaniem efektów świetlnych. Uczestnicy prześledzili rolę światła i gra światłem oraz przebieg dnia pracy przy montażu filmu.

Uczestnicy poznali dekoracje filmowe, farby, profesjonalne stoły kreślarskie, nowoczesny sprzęt, używany do produkcji współczesnych filmów rysunkowych. Uczestnicy zobaczyli, w jaki sposób pracuje współczesny grafik i twórca filmów animowanych z nowoczesnymi programami komputerowymi, czy też, jak pracuje kreślarz, dźwiękowiec. Poza tym z bliska zapoznali się z pracą scenografa, montażysty, reżysera.

Na koniec stażu wizyty zawodoznawczej uczestnicy obejrzeli najnowszy odcinek nowej produkcji bielskiego studia: Kuba i Śruba. Było to bardzo interesujące przeżycie, gdyż serial ten dopiero powstaje i jest nowością na rynku.

Ostatnim punktem zwiedzania była sala kinowa, gdzie można było cofnąć się w czasy dzieciństwa i obejrzeli przygody Bolka i Lolka, Reksia, a także Lisa Leona.

Na koniec stażu - wizyty zawodoznawczej w Studiu Filmów Rysunkowych wszyscy zrobili pamiątkowe zdjęcia.

Wizyta w Studiu Filmów Rysunkowych była bardzo udana. Na żywo można było dotknąć historii studia, poznać dokładnie proces produkcji filmu rysunkowego oraz zobaczyć, jak wielki wkład pracy potrzebny jest do stworzenia 10-minutowej kreskówki, na którą w dzieciństwie czekało się z utęsknieniem.

Cele takie jak: poznanie procesu produkcji filmu animowanego, wzbogacenie wiedzy na temat scenariusza filmowego, scenopisu, animacji, efektów specjalnych, rola filmu w działaniach marketingowych, zostały w pełni zrealizowane.

Anna Bieniek
Ewa Gal