Dnia 21 czerwca 2013r. uczniowie Technikum nr 2 w zawodzie kelner (klasa 1 i 2 – łącznie 29 osób) odbyli staż – wizytę zawodoznawczą w Karczmie „Kocierz”.

Celem wyjazdu było:

• zapoznanie uczniów ze strukturą organizacyjną firmy, specyfiką zawodu kelner związaną z profesjonalną obsługą klienta,
  • zapoznanie z wyposażeniem gastronomicznym,
  • rozwijanie praktycznych umiejętności kelnera.

W czasie trwania wizyty uczniów po obiekcie oprowadzała pani Katarzyna Seweryn – Kubska, która pokazała wszystkie zakątki obiektu. Uczniowie zwiedzali Karczmę, pokoje hotelowe, apartamenty, Aqua Park, Spa, basen, sale bankietowe i konferencyjne. Następnie kierownik ds. gastronomicznych poprowadził warsztaty na temat „ Etykieta stołu”, które były prowadzone na wysokim poziomie. Uczniowie zostali zapoznani ze specyfiką zawodu kelner, oraz poznali zasady jak postępować z klientem w czasie sekwencji obsługi.

Po wyczerpujących warsztatach uczniowie posilili się w Restauracji Adria w Andrychowie. Po obiedzie wróciliśmy do Wadowic.

Agnieszka Mikołajek

Ewa Cholewa